skip to Main Content

Rotterdamse Londonhaven op innovatieve wijze schoongemaakt

Opkuis Rotterdam Londonhaven Ducor

Rotterdam 29 april 2020 -De oevers van de Londonhaven in Rotterdam zijn in de afgelopen dagen schoongemaakt en grotendeels ontdaan van grof afval en plastic korrels. De schoonmaakactie is op een bijzondere manier uitgevoerd met speciale afzuigunits. Het gaat om een proef die duidelijk moet maken wat de mogelijkheden zijn met deze schoonmaakmethode. De haven is schoongemaakt door Hebo Maritiemservice (Hebo) in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam in samenwerking met een team van Ducor Petrochemicals (Ducor).

De schoonmaakactie is een vervolg op de maatregelen die eerder zijn genomen nadat de milieuorganisatie Plastic Soup Foundation heeft gewezen op de aanwezigheid van plastic korrels in de omgeving van onder meer de productielocatie van Ducor aan de Brittaniƫhaven. Naar aanleiding daarvan heeft Ducor op haar eigen terrein in de afgelopen maanden verdere maatregelen getroffen om te voorkomen dat plastic korrels in het milieu terechtkomen. Ducor had al geruime tijd daarvoor een plan van aanpak opgesteld en maatregelen getroffen.

Het Havenbedrijf Rotterdam, Ducor en Hebo hebben in de afgelopen periode onderzocht hoe de op korte afstand van de productielocatie van Ducor gelegen Londonhaven, kan worden schoongemaakt. De oevers van deze haven bleken ernstig te zijn vervuild met voornamelijk grof afval en plastic korrels. Dit afval is in de loop van de jaren aangespoeld in de Londonhaven en afkomstig van onder meer schepen en bedrijven in de Rotterdamse haven.

Afzuigunits

De schoonmaakactie is uiteindelijk uitgevoerd met behulp van twee speciale afzuigunits op een schip van Hebo. Deze afzuigunits hebben tussen de stenen op de oevers van de Londonhaven aangespoelde plastic korrels opgezogen. Daarnaast werkte een team van Ducor op de oevers van de Londonhaven aan de handmatige verwijdering van het aangespoelde grof afval.
Het resultaat is dat het grootste gedeelte van het afval is opgeruimd. In totaal werden zeventien big bags met grof afval en vier big bags met plastic korrels verzameld. De opgezogen plastic korrels zijn van meerdere soorten plastic gemaakt (PP, PE, gekleurde PE korrels, PMA, PVC, etc.). Op verschillende plaatsen zijn monsters van de plastic korrels genomen voor een verdere analyse in opdracht van Ducor.

Evaluatie

Het werk met de afzuigunits werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van veel grof vuil tussen de stenen op de oevers van de Londonhaven. Dit betrof onder meer touw, plastic zakken, tie-wraps, wikkels van containers, beschermingsmiddelen en voedselverpakkingen. De afzuigunits raakten door het grof afval regelmatig verstopt. Het resultaat van de schoonmaakactie wordt de komende tijd geƫvalueerd door Ducor, Hebo en het Havenbedrijf Rotterdam.

De nieuwssite Petrochem heeft ook aandacht besteed aan de schoonmaakactie.

Back To Top