skip to Main Content

Oevers van Rijnhaven in Rotterdam schoongemaakt

Ducor Taskforce In Actie Voor World Cleanup Day–header

Pilotactie van Taskforce Clean Sweep Rotterdam

Oevers van Rijnhaven in Rotterdam schoongemaakt

 

ROTTERDAM – Bedrijven uit de kunststof producerende industrie in Rotterdam hebben eind april samen met de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en brancheorganisaties gewerkt aan het schoonmaken van de Rijnhaven in het centrum van Rotterdam. De schoonmaakactie is een pilotactie van de Taskforce Clean Sweep Rotterdam, een groep die vervuiling door plastic korrels, poeders en vlokken in de haven van Rotterdam wil tegengaan. De oevers van de Rijnhaven zijn schoongemaakt en grotendeels ontdaan van grof afval en plastic korrels.

De Taskforce Clean Sweep Rotterdam bestaat uit diverse bedrijven uit de kunststof producerende industrie, de gemeente Rotterdam, ondernemersvereniging Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam N.V., PlasticsEurope Nederland, DCMR Milieudienst Rijnmond en Rijkswaterstaat. De Taskforce bestaat inmiddels een jaar en is opgericht na een conferentie over de problematiek van vervuiling door plastic korrels. Ook de Plastic Soup Foundation heeft hierin een rol gespeeld. Zij vroegen aandacht voor de grote hoeveelheden plastic korrels in het water en op oevers in de haven van Rotterdam.

 

Meer schoonmaakacties

De schoonmaakactie in de Rijnhaven is op een bijzondere manier uitgevoerd met speciale afzuigunits van Hebo Maritiemservice. In totaal is vandaag ruim 6m3 afval opgehaald, waarvan ongeveer 0,5m3 bestaat uit kleine plastics. Het gaat om een proef die duidelijk moet maken wat de mogelijkheden zijn van deze schoonmaakmethode. Enige tijd geleden is ook de Londonhaven op deze manier schoongemaakt en de Taskforce wil in de toekomst meerdere havens op deze wijze schoonmaken.

Breed programma

Ann Geens, sitemanager van producent Ducor en voorzitter van de Taskforce: ’We hebben in de afgelopen maanden met alle deelnemers vooral ervaringen gedeeld en gekeken naar wat we samen kunnen doen. Deze schoonmaakactie is een onderdeel van een veel groter programma dat we met de Taskforce opzetten. Het gaat daarbij niet alleen om bewustwording, maar we delen ook praktische handvatten voor de aanpak van het probleem. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de werklocatie, maar ook aanscherpen van procedures en bewustwording creëren en trainen van het personeel. We willen zoveel mogelijk partijen samenbrengen, want alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.’

Operation Clean Sweep®

De Taskforce heet voluit Taskforce Clean Sweep Rotterdam, naar het programma Operation Clean Sweep® van PlasticsEurope, de brancheorganisatie van de kunststof producerende industrie. Dit convenant is breed ingeburgerd in de industrie en ondertekenaars streven naar nul emissie van plastic pellets, poeders en vlokken. Het platform staat open voor alle organisaties en bedrijven uit de kunststofindustrie, die de bereidwilligheid tonen de OCS-belofte te ondertekenen. De Taskforce streeft ernaar om zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in de gehele keten aan zich te binden.

Meer informatie over het Operation Clean Sweep® programma kunt u hier vinden: http://www.opcleansweep.eu/

 

Taskforce Clean Sweep Rotterdam (vrij van rechten)

Nadat vrijwilligers van de Taskorce Clean Sweep Rotterdam het grove afval tussen de basaltblokken hebben weggehaald, zuigt een speciale afzuigunit de achtergebleven plastic korrels weg tussen de blokken.

 

Wilt u meer weten over onze inspanningen om duurzamer te werken?

Neem gerust een kijkje op de webpagina over onze ‘Sustainability Challenges 2030’

Heeft u nog vragen, mail dan naar info@ducorchem.com

Back To Top